Emigreren naar Spanje

Verwarming in Spanje

Verwarming in SpanjeVerwarming in Spanje. Misschien niet het eerste waar u aan denkt als u in Spanje gaat wonen, maar in de winter kan het in huis behoorlijk fris of zelfs koud worden.

 

 

 

Verwarming en wooncomfort in Spanje

De Spaanse huizen zijn zo gebouwd dat de warmte niet makkelijk naar binnen komt. Kleine ramen en een overkapping aan de zonnige kant van het huis zorgen hiervoor. In de winter willen we eigenlijk het zonnetje wel in huis, en omdat de zon dan lager staat lukt dat ook wel, maar hij heeft aan kracht verloren en kan de koude plavuizen of marmeren vloeren niet meer op temperatuur houden. Er zijn diverse mogelijkheden om uw huis te verwarmen en afhankelijk van hoe vaak en hoe lang u thuis zult zijn is verwarming belangrijker.

Het klimaat in Spanje

Bij het klimaat in Spanje denkt u waarschijnlijk direkt aan de zon en aan warmte... Dat kan best tegenvallen als u niet goed oplet bij het huren of kopen van een huis. Kijk op onze speciale pagina over het klimaat in Spanje.

Gangbare temperatuur binnenshuis

In de zomer kan het met een binnentemperatuur van 23 graden nog fris aanvoelen, terwijl u in de winter voldoende heeft aan 19 graden in de ochtend, 20 graden in de middag en 21 graden in de avond. Dit zijn uiteraard gemiddelden en gelden dus niet voor iedereen. Wel is het voor iedereen zo dat de comfortabele temperaturen 's morgens lager zijn dan in de avond.

Soorten verwarming in Spanje

Open haard of houtkachel

Veel huizen in Spanje hebben een open haard (chimenea) of een gesloten houtkachel (estufa de leña (spreek uit lenja)) van ijzer of gietijzer. Alhoewel deze vorm van verwarming gezellig is bent u wel druk met het stoken en moet u met een openhaard zeker rekening houden met de veiligheid in de vorm van een spatscherm. Andere opties zijn kachels op pellets (estufa de pellets) of haarden op bio-ethanol (estufa de bioalcohol). De laatste twee zijn duurzame verwarmingsbronnen. Bedenk u, zeker als u de hele winter wilt doorstoken, dat de haard fijnstof vormt dat u direct inademt, hetgeen erg slecht is voor uw gezondheid.

Centrale verwarming in Spanje

Centrale verwarming in Spanje is mogelijk op gas, door middel van grote gasflessen, of op olie. Ook is het mogelijk een houtkachel of pelletkachel aan te schaffen die als moederhaard gebruikt kan worden voor de radiatoren. Gebruikt u gas dan dient u de lege natuurlijk tijdig te verwisselen voor gevulde gasflessen, hiervoor kunt u service aan huis krijgen. Bij olie wordt er een tank geplaatst die bijgevuld kan worden. Deze diensten zijn soms niet op de campo voorhanden en mede gezien de afmetingen van de gasflessen kan en mag u deze ook niet zelf vervoeren.

 

 

Vloerverwarming in Spanje

Bijna alle huizen in Spanje zijn voorzien van plavuizen of marmer en deze vloeren zijn vooral in de winter niet warm te krijgen. Het aanleggen van vloerverwarming (suelo radiante) is daarvoor een oplossing. Er zijn twee soorten vloerverwarming, elektrisch of op basis van water.

Elektrisch is een dure manier van verwarmen maar goedkoper in aanschaf. Elektrisch is een goede oplossing voor badkamers, u zet de verwarming aan als u het nodig heeft en daardoor blijven de stookkosten binnen redelijke grenzen.

Vloerverwarming op basis van water is duurder in aanschaf maar door de grote keuze aan warmtebronnen die gebruikt kunnen worden kunnen de stookkosten laag zijn. Enkele voorbeelden van warmtebronnen zijn; elektra, olie, gas, zonnepanelen of een warmtepomp (elektrisch). Een warmtepomp is de goedkoopste manier van stoken en kan ook, mits de vloerverwarming goed is aangelegd, voor koeling zorgen.

Meer info over vloerverwarming in Spanje: www.arcos.nl

Wilt u de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, houd er dan rekening mee dat deze vorm van verwarming traag is en relatief duur. De vloer moet nl eerst verwarmd worden, alvorens u aan de beurt bent.

Verwarming op Gas

Bij de verbranding van gas komt vocht vrij. Aangezien vocht in de winter ook een van de problemen in Spanje is, is dus een gaskachel (estufa de gas) geen aanrader. Uiteraard is deze praktisch om op de koude avonden in herft en lente te gebruiken, maar hele dagen in de winter adviseren wij u niet. Bovendien zijn de gasdampen niet goed voor uw gezondheid en dient u derhalve altijd tegelijkertijd te luchten. Deze vorm van verwarming is snel.

Elektrische verwarming in Spanje

Elektrische verwarming is er in diverse vormen, zo hebben we hierboven de vloerverwarming al gemeld, maar u kunt ook verrijdbare radiatoren (radiador portatíl) gevuld met olie plaatsen, wandradiatoren (emisores) droog, vloeistof of keramisch, straalkacheltjes, blaaskacheltjes en waarschijnlijk zijn er nog wel meer vormen. De verrijdbare radiatoren met olie zijn praktisch maar duur in het gebruik. Straalkacheltjes, infrarood kacheltjes (korte golven) en kacheltjes die warme lucht uitblazen geven plaatselijke warme, het is lastig hier een hele ruimte mee te verwarmen.

Wilt u het gevoel van centrale verwarming zoals u die in Nederland kent, maar wilt u geen hele installatie zoals hierboven genoemd laten aanleggen, kies dan voor de elektrische wandpanelen (zien er uit als radiatoren). Deze zijn er, zoals eerder genoemd, in drie vormen. De droge (seco) vorm verwarmt snel maar is duurder in verbruik, het paneel op vloeistof (fluido) is minder snel maar ook minder duur in gebruik. De meest trage vorm van deze is de keramische (cerámico), maar deze is het goedkoopst in het (langdurig) verbruik. Alle elektrische vormen van verwarming zijn redelijk behaaglijk, maar prijzig qua stroomverbruik.

Airconditioning met verwarming

Heeft u een airconditioning in huis dan heeft deze waarschijnlijk ook de mogelijkheid om te verwarmen. Doorgaans verbruikt een airconditioning veel stroom en is dus duur in verbruik. Let u bij de aanschaf op het verbruik dan komt u terecht bij A-merken zoals Daikin. Deze "inverters" kunnen zo ingesteld worden dat zij automatisch de temperaturen in de ruimte constant op de ingestelde temperatuur houden, of het nu warm of koud is buiten. Tevens kunt u instellen dat als u de kamer verlaat de airco in de "slaapstand" gaat. Heeft u een wat minder zuinige airconditioning aangeschaft dan is het verbruik wat duurder. Airconditioning is een snelle verwarmingsbron, echter zal de warmte alleen goed over de ruimte verdelen als u hem diverse richtingen op laat blazen, hetgeen niet erg comfortabel aanvoelt.

Infrarood stralingswarmte

Een andere comfortabele vorm van verwarmen is middels lange (onzichtbare) infraroodstralen. Ook geschikt voor hoge ruimtes, doordat de warmte goed over de ruimte verdeeld wordt. De temperatuur aan de vloer is hoger dan bij convectiewarmte en het systeem is vrij snel daar het infrarood, net zoals de zonnestralen, onzelf rechtstreeks opwarmt. Door de betere spreiding van de warmte, het hoger gevoel van komfort bij lagere kamertemperaturen en de rechtstreekse opwarming springt IR-verwarming zuiniger om met electriciteit. IR-verwarming is ook beter voor de gezondheid: zuivere lucht (geen stof), geen uitdroging van de lucht, heilzame werking van het IR op het lichaam. Meer info: www.calor-radiante.com.

Wonen in Spanje

Bekijk onze pagina met alle informatie over wonen in Spanje.

 

Spaans leren