Emigreren naar Spanje

Kosten levensonderhoud Spanje

Kosten levensonderhoud Spanje. Boodschappen in Spanje.Alhoewel de kosten van levensonderhoud in Spanje sterk afhankelijk zijn van het gebied waar u gaat wonen willen wij u toch een indicatie geven.

 

 

 

Het huren van een huis in een toeristisch gebied is duurder dan in niet toeristische gebieden. Ook zijn de prijzen in de supermarkten vaak hoger doordat er veel toeristen zijn.

 

 

Kosten levensonderhoud per maand 2-persoons huishouden:

 • Huur - 500 Euro per maand (vanaf)
 • Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) - 100 Euro (zonder zwembad en verwarming)
 • Verwarming - Centrale verwarming kent men nauwelijks in Spanje, men stookt vaak de haard of gebruikt een gaskachel. Ook zijn er elektrische verwarmingselementen verkrijgbaar. Reserveer gedurende het jaar een bedrag voor de verwarmingskosten in de wintermaanden. Denk hierbij aan zo'n 500 Euro per winter. Kijk eens op de pagina verwarming in Spanje.
 • Telefoon (Telefonica) en internet - 55 Euro per maand
 • Autoverzekering & wegenbelasting - autoverzekering ongeveer 40 Euro per maand (vanaf), wegebelasting vanaf 40 Euro per jaar.
  Autoverzekeringen zijn ongeveer even duur als in Nederland. De wegenbelasting daarentegen is vele malen goedkoper. Per jaar betaalt u in Spanje wat u in Nederland ongeveer per maand betaalt.
 • Eten, drinken, toiletartikelen - Zoals gezegd variëren de prijzen hiervoor afhankelijk van waar u woont. Kijk waar de Spanjaarden hun boodschappen doen, daar is het het goedkoopst. Reken dat u ongeveer een kwart duurder uit bent dan in Nederland. Kijk eens op de websites van de grote supermarkten: www.aldi.es en www.carrefour.es.
 • Kleding - U heeft geen dure winterjas en laarzen nodig. Een paar polo's, t-shirts, een paar korte en lange broeken en een dikke fleece is doorgaans voldoende, uiteraard afhankelijk van waar u gaat wonen (de hoogte). Op de Canarische eilanden zijn de winters veel aangenamer qua temperatuur en kunt u bij wijze van spreken nog steeds bijna dagelijks uw korte broek dragen. De prijzen voor kleding zijn ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland. Kijk eens op de pagina klimaat in Spanje.
 • Benzine - De prijzen voor benzine en diesel zijn aanzienlijk lager dan in Nederland.
 • Onderhoud zwembad - Voor het onderhoud van een zwembad kunt u ongeveer 75 Euro per maand rekenen. Hieronder vallen de chemicaliën, elektriciteit (rondpompen water) en extra water (verdamping). Als u het zwembad laat schoonmaken kost dit tussen de 15 en 20 Euro per week en betaalt u zelf de elektriciteit en het water, maar u kunt het ook zelf leren. Wilt u het zwembad elektrisch laten verwarmen dan kunnen de kosten daarvan behoorlijk oplopen.

Wonen in Spanje

Bekijk onze pagina met alle informatie over wonen in Spanje.

 

Spaans leren