Emigreren naar Spanje

NIE nummer

NIE nummer

NIE nummer aanvragen. Bij emigratie naar Spanje dient u een NIE nummer aan te vragen. Vergelijkbaar met het Nederlandse SoFi-nummer, tegenwoordig het Burgerservicenummer.

 

 

Wanneer een NIE nummer?

U dient een NIE nummer aan te vragen bij een verblijf langer dan drie maanden in Spanje, bent u als EU-onderdaan verplicht zich persoonlijk te melden bij de vreemdelingendienst (Oficina de Extranjeros) van de provincie waar u verblijft of van plan bent zich te vestigen (resident worden) voor de aanvraag van een NIE nummer.

Waar NIE nummer aanvragen?

Indien er geen Oficina de Extranjeros is dient u zich te melden bij de politie (Comisaría de Policía), met het verzoek ingeschreven te worden in het centrale vreemdelingenregister.

NIE-nummer Spanje

Binnen welke termijn NIE nummer aanvragen?

Deze aanvraag voor een NIE-nummer dient binnen drie maanden na binnenkomst in Spanje ingediend te worden, waarna -na betaling van leges- een bewijs van inschrijving (CERTIFICADO DE REGISTRO DE CIUDADANO DE LA UNIÓN) zal worden overhandigd met vermelding van de naam, nationaliteit, woonadres, het NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero) en datum inschrijving. Momenteel is deze procedure aan verandering onderhevig. Lees hiervoor de informatie op de website van de Nederlandse Ambassade.

Het is raadzaam om u zo spoedig mogelijk in te schrijven, want het NIE nummer is een bijna heilig document geworden en u dient het bij alle overheids- en locale instellingen te tonen.

 

 

Kijkt u voor verdere informatie op de website van de Nederlandse Ambassade.

 

NIE nummer aanvragenEen NIE-nummer aanvragen in Spanje

Nodig voor het aanvragen van een NIE-nummer: geldig paspoort/identiteitskaart (alsmede voldoende kopieën hiervan) + het desbetreffende aanvraagformulier (te downloaden op onderstaande link)


Soorten Spaanse identificatie nummers

  • NIE nummer: Número de Identidad / Identificación de extranjero -  Identificatienummer voor buitenlanders
  • DNI nummer: Documento Nacional de Identidad - Identificatienummer voor Spaanse burgers. Hetzelfde nummer wordt op het rijbewijs gebruikt.
  • NIF nummer: Número de Identificación Fiscal - Identificatienummer belastingen voor particulieren
  • CIF nummer: BTW nummer, Certificado de Identificación Fiscal - Identificatienummer belastingen voor bedrijven

 

Spaans leren